آلودگی هوا به صورت مستقیم سلامت بدن انسان را تحت الشعاع خود قرار میدهد؛
چرا که منوکسید کربن، اکسید نیتروژن، اکسید سولفور، ذرات معلق در هوا و هیدروکربنها از جمله مواد آلوده کننده است که بدن انسان را در برابر عفونتهای بیماری زا حساستر کرده، مشکلات تنفسی، تحریک چشم و ناراحتیهای قوه بویایی را افزایش میدهد که همه این عوارض به شکل پررنگتری در کودکان بروز میکند. البته برای حفظ سلامت بدن میتوان نکاتی را در نظر گرفته و با رعایت شان از بروز شرایط اضطراری پیشگیری کنیم.
به گزارش خبرنگار اجتماعی برنا:
مصرف غذاهایی که حاوی آنتی اکسیدانهای سلنیوم و بتاکاروتن هستند، توصیه میشود؛ چرا که هنگام آلودگی هوای استنشاقی، مقدار زیادی رادیکال آزاد در بدن تولید میشود که سبب کاهش توان فرد در انجام کارهای روزمره زندگی شده و حتی در دراز مدت میتواند بیماریهای مزمن مانند بیماری قلبی عروقی و انواع سرطان را ایجاد کند.
برای به حداقل رساندن عواقب ناشی از تجمع رادیکالهای آزاد در بدن مصرف آنتی اکسیدانها را در رژیم غذایی افزایش دهید. سبزیجات و میوههایی مثل طالبی، انبه، کدو تنبل، فلفل، اسفناج، کلم و زردآلو بتاکاروتن دارند. سلنیوم را هم میتوانید در غذاهای دریایی، مرغ، نان، آجیل و غلات سبوس دار پیدا کنید.
E + C + D=ضد آلودگی
چه در خانه هستید و چه در محل کار، از مواد غذایی مثل کرفس، اسفناج، گوجه فرنگی، لیمو شیرین، نارنگی، پرتقال و برگه سبز کاهو استفاده کنید که غنی از ویتامین C هستند.
البته مصرف جوانه گندم، روغنهای گیاهی، گردو، بادام، زیتون، جگر و سبزیجات دارای برگ سبز که منابع ویتامین E هستند را هم فراموش نکنید.
بهویژه اگر شغل شما طوری است که باید بیشتر در هوای آزاد باشید؛ این ویتامین میتواند مسمومیت ناشی از آلودگی هوا را خنثی کند. منابع مناسب ویتامین D هم شیر، کره و زرده تخم مرغ هستند که باید در برنامه غذایی روزانهتان باشند.
پکتین بخورید!
مواد غذایی که سرشار از پکتین هستند، سرب موجود در هوا را میگیرند و مانع از نفوذ سرب به سلولهای بدن میشوند.
مصرف روزانه یک عدد سیب میتواند عوارض ناشی از آلودگی هوا را کاهش داده و میوههایی مانند پرتقال و توت فرنگی نیز سرشار از پکتین بوده و برای کاهش عوارض آلودگی هوا مفید هستند.
لبنیات کم چرب میل کنید
در هوای آلوده باید بیشتر از همیشه شیر، ماست و دوغ بنوشید، زیرا فسفر، منیزیم و کلسیمی که در لبنیات یافت می شود، همگی خنثی کننده سموم هستند و برای کاهش صدمات دستگاه تنفسی و التهاب دستگاه گوارش ناشی از آلودگی هوا باید مصرف شیر و لبنیات بیش از پیش شود.
مصرف شیر و فراوردههای آن باعث نرم شدن مخاط تنفسی فوقانی، مری و معده میشود و به دلیل وجود ترکیبات مناسب برای رشد و نمو باکتریهای مفید که عمل دفع ادرار و مدفوع و مواد آلاینده را تنظیم میکنند، التهابات و بیماریهای دستگاه گوارش را کاهش میدهد.
لبنیات بیشتری مصرف کنید
افرادی که کمبود کلسیم دارند، بیشتر در معرض خطر آلودگی با سرب قرار میگیرند. چون گیرندههای فلزات ۲ ظرفیتی در بدن انسان به صورت رقابتی عمل میکنند و در صورتی که این گیرندهها، قبلا با فلزات مورد نیاز بدن مانند آهن و کلسیم اشباع شده باشند، بدن کمتر در معرض آلودگی با سرب قرار می گیرد برای جلوگیری از آلودگی زیاد با سرب بهتر است لبنیات بیشتری مصرف کنید که منبع غنی کلسیم هستند.
چرب و چیلیها ممنوع!
در روزهایی که آلودگی هوا بسیار زیاد است، از غذاهای چرب بهویژه چربیهای جامد حیوانی و گیاهی استفاده نکنید که مصرف چنین غذاهایی فقط باعث تشدید کاهش توان بدنی و ذهنی شما در طول روز خواهد شد.
پس استفاده از تنقلات کم ارزش مثل چیپس، پفک و نوشابههای گازدار را بی خیال شوید که باعث اختلال جذب عناصر مفید در بدن میشود و میتواند اثرات منفی آلودگی هوا را تشدید کند.
مصرف موادی مثل سوسیس و کالباس هم به دلیل داشتن مواد شیمیایی و نگهدارنده، علاوه بر این که به خودی خود مضر و سرطان زاست، برای ساکنان شهرهایی که هوای ناسالم دارد، به هیچ وجه توصیه نمیشود.
سیر و پیاز بخورید
سیر، پیاز و تره فرنگی، هر قدر هم که بوی آزاردهندهای داشته باشند اما حاوی مقدار زیادی گوگرد هستند که میتوانند از مخاط دستگاه تنفسی محافظت کنند.
نوشیدن آب زیاد فراموش نشود
نوشیدن زیاد آب به کلیهها کمک میکند تا املاح اضافی از بدن خارج شود و ذرات آلودگی مدت کمتری در بدن باقی بماند.
ماهی:
مصرف ماهیهای روغنی كه سرشار از اسیدهای چرب امگا3 هستند میتواند در كاهش تنگی نفس و اثرات زیان بار تركیبات التهاب آور مفید باشد.
از سرخ كردن ماهی اجتناب كنید و آن را در صورت امکان بخار پز،آب پز یا تنوری مصرف كنید. افزودن انواع چاشنیها ( آب لیمو و آب نارنج) به ماهی بخارپزوتنوری یا آب پز موجب بهبود طعم ومزه آن میشود.
چای سبز
شامل ویتامینهایی از جمله ویتامین E، ویتامین B، ویتامین A ، ویتامین C، کلسیم، آهن، اسید فولیک و ریبو فلاوین است و بهدلیل داشتن مقدار قابل توجهی آنتی اکسیدان تاثیر زیادی بر سیستم ایمنی دارد، با تقویت سیستم ایمنی، بدن در مقابل بیماریهای مختلف بهویژه بیماریهای فصلی مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا در زمستان، اسهال و استفراغ در فصل تابستان و حساسیتهای فصل پاییز و آلودگیها مقاوم میشود. نوشیدن آن باعث آرامش و رفع التهاب و حساسیت دستگاه تنفس (بافتهای آسیب دیده) میشود تئوفیلین موجود در چای سبز در حکم داروی مخدری است که باعث آرامش و رفع التهاب و حساسیت دستگاه تنفس (بافت های آسیب دیده) میشود. البته باید توجه داشت نوشیدن چای سبز به طور متعادل مفید است ولی خوردن بیش از حد آن میتواند ضررداشته باشد.
.: Weblog Themes By Pichak :.